Autófényezés kalkulátor VTN kalkulátor CM2 kalkulátor Autófényezés Galéria Elérhetőségek  
——   Karcolás javítása   ——
 
 
2. Karcolás javítása:
 
2.1. Fémelem esetében:

Éles tárggyal okozott sérülés (karcolás) javítása fém alkatrész esetén
 
A felületet mindenféleképpen első lépésként zsírtalanítani  kell. Második lépésként térképesre csiszoljuk a felületet.
 
 
 Nagyobb felület csiszolásánál finomabb csiszolópapírt használunk. Ezt követően ismét zsírtalanítunk. Majd körberagasztjuk, maszkoljuk a felületet
(Meggyőződünk arról, hogy a felület nem érzékeny – e az oldószerekre)
Amennyiben a felület kis mértékben oldószer érzékeny, úgy izolálóként más speciális anyagot viszünk fel két rétegben. Ennek száradása után töltőalapozót hordunk fel.
 
 
A már teljesen átkeményedett felületet, csiszológéppel átdolgozzuk. Ezután vizes papírral átcsiszoljuk.
A fényezni nem kívánt részeket kitakarjuk, és alaposan lezsírtalanítjuk a fényezendő elemet.
 
 
 
 
 
(A javítási folyamat befejező, fényezési technológiai leírását lásd a 7. fejezetben.)
 
 
2.2. Műanyag vészhárító
Gyárilag fényezett műanyag felületen horzsolásos sérülés javítása.
 
 Az előzőleg lemosott műanyag felület  oldószeres zsírtalanítása  fontos lépés. Különösen az olaj és a kátránymaradványok eltávolítására figyelünk. A felületet durva szemcsézetű csiszolópapírral átmunkáljuk, hiszen az enyhe sérülések a műanyagból gyönyörűen kivehetők.
Ezután a töltőalapozó tapadása érdekében finomabb csiszolópapírral dolgozunk a felületen. Az éleket dörzsivel csiszoljuk, hogy
 kiválóan tapadjon.
Újra zsírtalanítunk, de már antisztatizáló hatású szerrel. Az alapozni kívánt részeket szépen körberagasztjuk, maszkoljuk. Ezután alapozzuk a felületet a műanyag típusának megfelelő műanyag alapozóval.
 A megfelelő szín elérése érdekében kiválasztunk a speciális kártyarendszer segítségével a végső bevonathoz leginkább hasonló árnyalatú töltőalapozót, hogy a fedőfesték kiválóan fedjen. Ezzel elkerüljük az úgynevezett átvérzést, vagyis azt, hogy a nehezen takarható színek esetében az átfedés tökéletes legyen. Majd ezután hozzákeverjük a javítás méretének megfelelő mennyiségű színező festéket, a színezhető töltőalapozóhoz. Így megkapjuk az alapozó anyagot, amely legközelebb áll a fényezendő felület színéhez.
Miután a műanyag alapozó 15-20 percet szikkadt, a töltőalapozóval két vékony rétegben bevonjuk a javítandó felületet.
Száradás után óvatosan megcsiszoljuk a fényezendő felületet papírral szárazon, majd a nehezen hozzáférhető helyeken nedves csiszolópapírral
igazítunk azon.
A fényezni nem kívánt részeket kiragasztjuk, maszkoljuk, majd zsírtalanítóval áttöröljük a felületet. Ezzel előkészítettük az alkatrészt a fényezés
 
Itt, amit még fontos meg emlitenünk: Az autó első lökhárítóját és a gépháztetejét az
Esetek 90%-ban teljes töltő alapozó bevonattal kell ellátni, a javítandó elem fényezett felületének 100 %-os részén, még akkor is, ha a sérülés mértéke ezt nem indokolná.
 Erre azért van szükség, mert a nagy sebességnél szétloccsanó bogarak, rovarok belső
 szervei olyan vegyi anyagokat tartalmaznak,amelyek a fényezés felületét ín stabillá teszik láthatatlanul. Ez a bogarak bosszúja. Amennyiben ezt a folyamatot figyelmen kívül hagynánk, úgy kockáztatnánk a munkánk eredményességét, és közelről jól láthatnánk a szétloccsant bogarak lenyomatát a frissen fényezett felületen.
Ez alól kivétélt jelentenek az új alkatrészek és az olyan fiatal pár hónapos autók, ahol
a folyamat még jelentéktelen.
 
 
 
vissza.giftovabb.gif
 

Kedvencekhez adom!Ajánlom egy ismerősömnek!

 
 Nyitó oldal  Nyitó oldal  Autófényezés menete  Autófényezés menete  Karcolás javítása  Karcolás javítása  Kromofággal leöntött felületek javitása:  Kromofággal leöntött felületek javitása:
 Egyengetett alkatrészek fényezése:  Egyengetett alkatrészek fényezése:  Javított műanyagok fényezése:  Javított műanyagok fényezése:  Porlakkozott felületek javítása:  Porlakkozott felületek javítása:  NEDVES-NEDVES ELJÁRÁS:  NEDVES-NEDVES ELJÁRÁS:
 Autófényezés kezdőlap  Autófényezés kezdőlap  Fényezési fokozatok használata  Fényezési fokozatok használata  Fényezési fokozatok tartalma  Fényezési fokozatok tartalma  Fényezési Hibák  Fényezési Hibák